Jdi na obsah Jdi na menu

Úklid hadic a kondiční jízda
V pondělí 28. prosince odpoledne se někteří dobrovolní hasiči sešli v klubovně. Naplánovaný měli úklid vypraných hadic. Poté hlavní strojník Vladimír Pavlík spolu s přítomnými strojníky vyjeli se Scanií na kondiční jízdu.


Fotografie zde

Požární asistence na plese
Daniel Hembera a Jaroslav Neubauer zajistili v sobotu 19. prosince požární asistenci na maturitním plese Soukromé střední školy obchodu, služeb a provozu hotelů. Ten se konal v Kulturním domě Střelnice. Dobrovolní hasiči byli přítomni od 19:30 do jedné hodiny ranní. 

Návštěva z Rakouska

V pátek 18. prosince navštívili místní dobrovolné hasiče kolegové z rakouského Waidhofenu. Během pátečního dne proběhla návštěva Krýzových jesliček a následně areálu Hasičského záchranného sboru, kde si hasiči prohlédli techniku místních profesionálních i dobrovolných hasičů.

Předvánoční návštěva byla ukončena pohoštěním v klubovně dobrovolných hasičů. Ze SDH Jindřichův Hradec byli návštěvy přítomni: K. Svobodová, L. Beran, J. Chalupský, M. Kadeřábek, V. Pavlík.


Fotografie zde

Předávání autobusů starostovi města
V úterý 8. prosince 2015 na náměstí Míru slavnostně převzal starosta města Ing. Stanislav Mrvka sedm zcela nových nízkopodlažních autobusů Mercedes-Benz Conecto od regionálního dopravce ČSAD Jindřichův Hradec a.s., který je členem koncernu  ICOM transport. Součástí převzetí vozidel MHD byla i prezentace příměstských linkových autobusů Setra S 415 LE business. Veřejnost měla možnost se seznámit s novými jízdními řády, které budou platit od 1. ledna 2016.

Dobrovolní hasiči pro tuto slavnost postavili v ranních hodinách stan. Během slavnosti čtyři členky a členové rozdávali veřejnosti teplý svařák nebo výborné koláčky a perníčky. Největší radost perníčky udělaly dětem ze školek, které během celého dopoledne chodily okolo. V odpoledních hodinách členové stan opět složili a uklidili. 

Pekelně zábavné odpoledne

Z dobrovolných hasičů čerti, z kašny peklo, ze zlobivých dětí hodné. Mluvíme o akci Pekelně zábavné odpoledne, které se konalo dne 5. prosince na Masarykově náměstí v Jindřichově Hradci.

Už v deset hodin dopoledne se sešli dobrovolní hasiči ve své klubovně, odkud před jedenáctou hodinou odjeli na místo konání, aby zde připravili veškeré zázemí pro tuto akci.

Samotné zahájení bylo naplánované na čtrnáctou hodinu. Program začal vyhlášením nejhezčích vánočních stromečků, které nazdobily děti z mateřských a základních škol v Jindřichově Hradci. Všechny stromečky a práce dětí a pedagogů byly oceněny. Všechny stromečky byly ohodnoceny jako nejkrásnější. Starosta města Ing. Stanislav Mrvka s místostarostkou Ing. Petrou Blížilovou předal plyšová velká zvířata a malý pohárek zástupcům škol. Mateřské školy dostaly dlouhou barevnou housenku, základní školy se těšily z plyšového medvěda. Následovalo vylosování výherců soutěže Interaktivní průvodce Jindřichovým Hradcem, kdy tři výherci, dva z Jindřichova Hradce a jeden z Prahy, vyhráli každý tablet. Po celou tuto dobu si pekelníci užívali svůj běžný život v pekle.

V patnáct hodin se lucifer s čerty rozhodli, že vystoupí mezi lidské bytosti. Mezi mnoha návštěvníky si čerti vybírali děti, které si odnesou do pekla. Lucifer však po dlouhém vybírání usoudil, že v Jindřichově Hradci žádné zlobivé děti nejsou.

Ve čtvrt na čtyři pokračoval program vystoupením skupiny CETARE . Po tomto krásném vystoupení se na podiu před Kulturním domem Střelnice objevil před zaplněným náměstím očekávaný Stanislav Hložek. Po přivítání moderátorem Michalem Arnoštem zazpíval všem přítomným první část svého vystoupení. Po asi půl hodině se podruhé představila skupina CETARE. Dalším očekávaným momentem bylo objevení Mikuláše s anděly. Po jejich příchodu následovalo nejen fotografování s těmito milými bytostmi.  Celý program ukončilo druhé půlhodinové vystoupení Standy Hložka. Ten ke konci svého účinkování s dětmi vytvořil mašinku, která se rozjela kolem celého náměstí a na jejím konci každé dítko dostalo od Mikuláše a andělů perník.

Po celou dobu se zároveň ve druhé polovině náměstí odehrávaly čertovské hrátky. Děti si s čerty mohly zahrát karty. Vyhrát nad nimi vůbec nebylo jednoduché, vždyť čerti neustále podváděli. Jeden z čertů rozdával čertovský čaj z kotlíku.

Dobrovolní hasiči po celou dobu akce zajišťovali občerstvení ve stánku, kde byl pro hladové žaludky připravený párek v rohlíku, na zahřátí punč nebo dětský čaj zdarma.

Fotografie zde

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu

Na první adventní neděli bylo v Jindřichově Hradci naplánované slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Ještě hodinu před plánovaným začátkem počasí nepřálo, déšť si to však několik desítek minut před 18. hodinou rozmyslel.


V 18 hodin vystoupil starosta města Ing. Stanislav Mrvka, který krátkým proslovem zahájil slavnost, následoval ho probošt Ivo Valášek s modlitbou.


Následující program byl novinkou a očekávaným překvapením. Na náměstí Míru začala světelná show, kdy největší část paprsků směřovala na budovu Staré radnice. Barevná běhající světýlka však byla vidět po celé polovině náměstí. Tato show byla zakončena samotným rozsvícením vánočního stromu.


Michaela Gemrotová program ukončila pásmem vánočních písní, kterým naslouchalo zaplněné náměstí. Po celou dobu budovu Staré radnice zdobily světelné vánoční vločky, zvonky nebo svíčky.


Požární asistencí byli pověřeni dobrovolní hasiči. Ti se rozmístili po náměstí a na celý průběh pečlivě dohlíželi.


Fotografie zde

Zasloužilý hasič 2015
Nejvyšší vyznamenání Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, titul Zasloužilý hasič, převzali v Centru hasičského hnutí na zámku Přibyslav dva dlouholetí členové SDH Jindřichův Hradec – starosta sboru Jaroslav Chalupský a člen sboru Václav Sedláček. Oba dva členové působili jak na poli profesionálním, tak i na poli dobrovolné činnosti hasičů.

Fotografie zde

Svatomartinské hodování
Ve středu 11. listopadu se v Jindřichově Hradci na náměstí Míru konalo Svatomartinské hodování. Od 11 hodin začala prezentace a ochutnávání svatomartinských vín. Místní restaurace nabízeli svatomartinské menu.

V 17 hodin vystoupil harmonikář Ondra Vácha, následoval ho dětský sbor NOVA DOMUS při 1. základní škole. Na 18. hodinu byl naplánovaný příjezd Martina na bílém koni, který na zaplněné náměstí Míru skutečně přijel. Cimbálová muzika Notečka celou středeční akci zakončila.

Dobrovolní hasiči pro tuto akci ve středu ráno postavili dva velké stany a přivezli stoly a lavice. Po ukončení, kolem deváté hodiny večerní, vše opět uklidili a odvezli zpět do svých garáží.

Fotografie zde

Požární asistence v divadle
V pondělí 2. listopadu se v Kulturním domě Střelnice odehrála nejúspěšnější a nejhranější divadelní hra České republiky – Dívčí válka. V hlavních rolích se představila Sandra Pogodová, František Ringo Čech, Mojmír Maděrič, Miluše Bittnerová, Roman Skamene, Petr Martinák a další.

Lubomír Beran a Daniel Hembera zajistili během divadelního vystoupení požární asistenci.

První listopadová neděle v hasičárně
První listopadové odpoledne strávili dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce v hasičárně. Na programu dne bylo přezutí zásahového vozidla Renault Master z letní do zimní obuvi. Smotali se vyprané hadice, uklidila kuchyňka a mezitím samozřejmě prohodilo pár slov. Dva stateční navrtali další polici na poháry, které snad v příští sezóně bude vozit sportovní družstvo. Chybět nemohla prohlídka Princezny, které se dobrovolní hasiči nemohou nabažit, především nových drobností, které Scanie v posledních týdnech dostala. Po práci si dobrovolníci udělali krátkou schůzi, kde se dozvěděli plán akcí na následující dny a týdny. 


Fotografie zde

Vzpomínkové akty 28. října
Starosta sboru Jaroslav Chalupský s Kateřinou Svobodovou a Lubomírem Beranem, velitelem jednotky, se zúčastnili vzpomínkových aktů k  97. výročí vzniku Československé republiky. Pietní akty se konaly u Památníků letců na Nábřeží Ladislava Stehny a u památníků v Mertových sadech. Aktů se zúčastnilo mnoho významných osobností. 

Požární asistence na koncertě

V sobotu 17. října zajistili dva členové požární asistenci v kulturním domě Střelnice. Zde se konal podzimní koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru a kapely Nezmaři.

Velká cena Jindřichova Hradce v cyklokrosu
V sobotu 17. října se konala Velká cena Jindřichova Hradce v cyklokrosu. Závod cyklokrosových a horských kol se konal v areálu střelnice na Břeskáči a byl určen pro širokou veřejnost. 

Čtyři dobrovolní hasiči pomohli organizátorům této akce. Před začátkem závodu postavili modrožlutou městskou nafukovací bránu. V průběhu závodu se postarali o uzavírání silnic. 

Fotografie zde

Jindřichohradecký pedál aneb přes Rýdův kopec na Hradec

Po deštivých a studených dnech se v sobotu 10. října konala tradiční akce Jindřichohradecký pedál aneb přes Rýdův kopec na Hradec. Ukončit turistickou sezónu přišlo či přijelo 475 registrovaných účastníků ale i mnoho dalších návštěvníků nejen z Jindřichova Hradce.

Dobrovolní hasiči se sešli v půl desáté v klubovně, odkud po pár minutách odjeli na místo konání, tedy do parku pod Gymnázium V. Nováka. Zde připravili veškeré zázemí pro akci, jako je připravení ohniště, postavení modrožluté městské brány. Zapomenout nesmíme na celý stan s občerstvením.

Kolem půl jedné se začali registrovat první účastníci, a to ti, kteří se rozhodli absolvovat delší trasu, nebo ti, kteří se vydali na rozhlednu na Rýdův kopec pěšky. Tito účastníci vystartovali ve 13 hodin a jeli ve směru na rozhlednu, na sv. Barboru, poté do Kardašovy Řečice, Pluhova  Žďáru a ze Studnic zpět do Jindřichova Hradce. Ve 14 hodin vystartovali účastníci kratší trasy, ti dojeli na rozhlednu a odtud se vrátili přes Matnou a Buk do parku pod gymnázium. Obě skupiny se vydali na trať po odstartování starostou města Ing. Stanislavem Mrvkou.

Všichni účastníci dostali kontrolní razítko na své účastnické diplomy právě na již zmíněné rozhledně na Rýdově kopci. Po příjezdu zpět do parku každý dostal buřta na opečení a měl možnost vyhrát cenu v malé tombole.

Krátce po šestnácté hodině začalo losování účastnických diplomů. Starosta města Ing. Stanislav Mrvka losoval tak dobře, že se všechny ceny, které zahrnovaly především krásné batohy a tašky s knižní publikací a drobnými dárky, rozdaly. Jednou z cen byl i dárkový koš, který věnoval Týdeník Jindřichohradecka. Každý však čekal na cenu hlavní, a to už na tradiční jízdní kolo. Černočervený krasavec našel svého majitele, kterého ostatní účastníci odměnili potleskem.

Především pro děti byl po celé odpoledne připravený doprovodný program. Horolezecká stěna přilákala nejen děti, ale i většinu dobrovolných hasičů. I lanová dráha či projížďka na poníkovi byly v kurzu. V zájmu dětí byla i střelba z flusačky na cíl nebo stánek Českého červeného kříže. Akci moderoval tradičně Michal Arnošt.

Akci pořádalo Město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec a Oblastním spolkem Českého červeného kříže Jindřichův Hradec. Poděkování patřím všem, kteří se na akci podíleli organizačně i těm, kteří se zúčastnili cyklistické vyjížďky nebo procházky. 


Jindřichohradeckým dobrovolným hasičům vypomohl Lukáš Maryška z SDH Dolní Skrýchov, děkujeme!

Fotografie zde

Svatováclavské slavnosti i v Děbolíně
V neděli 27. září se v místní části Děbolín konali Svatováclavské slavnosti. Dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce pro tuto akci postavili v neděli dopoledne stan a v pondělí odpoledne ho opět uklidili.

Svatováclavské slavnosti poprvé v Jindřichově Hradci 

V sobotu 26. září se v Jindřichově Hradci konaly vůbec poprvé Svatováclavské slavnosti. Akce začala v deset hodin dopoledne a trvala celý den až do 20. hodiny večerní. Během celé soboty se na náměstí Míru vystřídalo mnoho tanečních a hudebních vystoupení jako cimbálová muzika Varmuža, Jarošovská krojová družina nebo trio Pragtet. Během koncertu Jihočeské dechové kapely Babouci se náměstí doslova zaplnilo návštěvníky nejen z Jindřichova Hradce.

Celý den probíhala ochutnávka burčáku a vína od různých vinařů. K dispozici bylo i občerstvení. Tradiční český jarmark při této příležitosti samozřejmě nesměl chybět. Návštěvníci si mohli zakoupit zdobené perníčky, domácí koláče, rybí speciality či uzeniny, sýry, marmelády, koření nebo medovinu. Do domácnosti si mohli pořídit keramiku nebo podzimní věnce a dekorace.

Dobrovolní hasiči se sešli už v osm hodin ráno. Během celého dne na náměstí Míru zajišťovali chod ve stánku s občerstvením a pomáhali s technickým zajištěním akce.

Nejen dobrovolní hasiči děkují všem, kteří navštívili premiérové Svatováclavské slavnosti. I díky krásnému počasí se náměstí Míru v sobotu zaplnilo spokojenými návštěvníky.

Fotografie zde

Postavení stanu a oslava narozenin
V pátek odpoledne postavili dobrovolní hasiči stan v místní části Otín pro jednoho z členů, který slavil své kulaté narozeniny. Po postavení stanu byli členové a zároveň kamarádi pozváni na oslavu.

Dobrovolníci svému kamarádovi předali několik dárků, z kterých měl oslavenec velkou radost. Poté bylo pro všechny přichystané velké občerstvení. Hasiči si užili mnoho zábavy. Z důvodu Svatováclavských slavnostní, které se konaly následující den, dobrovolní hasiči včas odjížděli domů.

Stan, který sloužil po celý víkend k dalším, zejména rodinným, oslavám, dobrovolní hasiči uklidili v pondělí odpoledne.

Fotografie zde

Den otevřených dveří v Okříškách

Dne 24.9.2015 byli někteří členové SDH Jindřichův Hradec pozváni zástupci firmy SCANIA na den otevřených dveří společnosti EIT TRADING s.r.o., Okříšky, aby se prezentovali se svou SCANIÍ jako speciálním automobilem – cisternovou automobilní stříkačkou 20 na podvozku SCANIA.  Návštěvníci mohli vidět techniku, vybavení a někteří  za asistence strojníka mohli vyzkoušet i jízdu tímto speciálem.

Fotografie zde

I hadice se perou
Ve středu 24. září se sešli někteří členové v klubovně. Smotali a uklidili hadice, které vyprali a pověsili minulý čtvrtek, 17. září. Při této příležitosti prohodili pár slov a za hodinku se vraceli z klubovny domů.

Dětský den na dopravním hřišti

V sobotu 12. září se za krásného počasí na dopravním hřišti konal dětský den. Pro děti byly připravené různé soutěže, skákací hrad, motokáry a další zajímavý program.

I dobrovolní hasiči si pro nejmenší připravili aktivity - drobné kvízy, hod na cíl i malou prolézačku. Každý, kdo se zúčastnil soutěží u dobrovolných hasičů, dostal drobnou odměnu. I pro návštěvníky dopravního hřiště přivezli dobrovolní hasiči na ukázku Scanii.

Fotografie zde

Ekompilace 2015

Ekompilace 2015, minifestival na podporu třídění odpadu se uskutečnil v pátek 11. září v Jindřichově Hradci na náměstí Míru. Start akce byl naplánován na 15. hodinu, na pódiu se postupně vystřídaly kapely jako jsou Smrtislav, Cate, Isua, 4ever. Celý den zakončila kapela Rybičky 48 spolu se zaplněným náměstím Míru. Akcí provázela moderátorka Tereza Tobiášová.

Dobrovolní hasiči na této akci pomáhali organizátorům. Od ranních hodin Daniel Hembera a Jaroslav Neubauer pomáhali stavět pódium a nosit aparaturu skupinám. Se začátkem akce je vystřídali Jiří Škrabálek a Michal Ambrož, kteří byli stejně nápomocni jako jejich kolegové. S tím rozdílem, že pomáhali pódium a aparaturu sklidit.

Dorazili i ostatní členové, kteří tentokrát nebyli ve službě, ale přišli se bavit. Velitel Lubomír Beran dokonce ve večerní soutěži vyhrál igráčka.

Fotografie zde

Uklizený Renault Master

V úterý 8. 9. se sešli někteří členové v klubovně. Za úkol si dali podrobně prozkoumat automobil Renault Master, aby si osvěžili umístění jeho vybavení. Při této příležitosti auto uklidili.

Okolo jižních Čech 2015

Od 2. do 6. září se konal mezinárodní silniční etapový závod Okolo jižních Čech 2015. Po prologu následovaly čtyři etapy. Závodníci čtvrtou etapu startovali v Protivíně a po 163 najetých kilometrech dojeli do centra Jindřichova Hradce, kde třikrát obkroužili město. Finální rovinka byla připravená v Klášterské ulici.

Dobrovolní hasiči jako každoročně pomohli organizátorům závodu. Před již zmiňovanou cílovou rovinkou postavili u Kaštánku po nedělním obědě velkou modrožlutou nafukovací bránu s logem Města Jindřichův Hradec. Poté se rozmístili po trase ve městě, kde uzavírali ulice a umožnili cyklistům hladký průjezd městem.

Jindřichohradeckým dobrovolným hasičům pomohl Lukáš Maryška z SDH Dolní Skrýchov.


Fotografie zde

Slavnostní předání zásahového vozidla Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec
V pátek 4.9.2015 to na náměstí Míru v Jindřichově Hradci žilo! Důvodem bylo slavnostní předání nového zásahového vozidla CAS 20 4000/240 S 2 R na podvozku SCANIA  P 400 CB4X4EHZ starostou města Ing. Stanislavem Mrvkou Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec. Jednotka získala nové auto, které nahradí bezmála 35 let stařičkou, leč zachovalou stříkačku  CAS 32 T 148. Úderem 17. hodiny byl vydán povel zástupcem velitele k nástupu jednotky a předání hlášení starostovi města ke slavnostnímu předání nového zásahového vozidla. Nové cisterně požehnal probošt Ivo Valášek. Této slavnostní události se zúčastnili hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, ředitel HZS Jihočeského kraje plk Ing. Lubomír Bureš s náměstkem plk. Ing. Martinem Svitákem, za územní odbor HZS JčK ÚO Jindřichův Hradec plk. Ing. Jan Všetečka, za PČR ÚO Jindřichův Hradec plk. Ing. Josef Heš, vedoucí lékařka OS ZZS Jindřichův Hradec Vendula Mazancová a další významní hosté.


Na slavnostní předání přijela i jednotka hasičů z rakouského DOBERSBERGU se svou SCANIÍ.


Základním předpokladem pro pořízení tohoto nového vozidla bylo nezbytně nutných finančních prostředků. Tento úkol se povedlo splnit zejména díky získání finančních dotací MV GŘ HZS ČR z dotačního programu na reprodukci požární techniky a z dotačního programu Jihočeského kraje. Nemalou měrou se na pořízení nového vozidla podílelo i samotné město Jindřichův Hradec. Celková cena nové získané techniky včetně DPH činila 5 620 692,-Kč z toho 2 500 000,- Kč poskytlo MV GŘ HZS ČR, 700 000 ,- Kč poskytl Jihočeský kraj a zbývající částku 2 420 692, - Kč pokrylo Město Jindřichův Hradec z vlastních zdrojů.


Jednotka SDH Jindřichův Hradec je v plošném pokrytí JPO III / 1 a každoročně zasahuje u zhruba 25 událostí nejrůznějšího druhu. Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec byl v tomto městě založen v roce 1872, tedy v roce 2017 oslaví 145. výročí svého založení.


Cisternovou automobilovou stříkačku CAS 20 4000/240 s 2 R na podvozku SCANIA P 400 CB4X4EHZ  dodala firma WISS CZECH s.r.o., Halenkovice.


Kabina 1+1+4

nádrž 4000 l polyester vyztužený skelnými vlákny + 240 l pěny

čerpadlo Ruberg Euroline R 10-2000/40-150 výkon 2000 l/ min.-10 bar , 150 l / min 40 bar

osvětlovací stožár 2x 1000 w halogen

lanový naviják 5000 kg bude dodán

trysky pro hašení 2 ks na každé straně

 

Celou akci doprovázela a svým vystoupením zpestřila kapela Eminence.

 

Lubomír Beran

velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec

 

Fotografie zde

Postavení stanů v Radouňce
30. srpna se v místní části Radouňka konalo rozloučení s prázdninami. Dobrovolní hasiči pro tyto účely postavili dva stany a půjčili místním lavice a stoly.

Město dětem aneb Tajuplný park
V sobotu 29. srpna se v parku v Jindřichově Hradci konala akce s názvem Město dětem aneb Tajuplný park. Rozloučení s prázdninami zahájil ve 13 hodin starosta města Ing. Stanislav Mrvka. Pro děti bylo připraveno mnoho soutěží, atrakcí a zábavy.

Dobrovolní hasiči si pro děti připravili tradiční stříkání hasičskou hadicí. Pro menší děti skákacího panáka, shazování plechovek nebo drobné kvízy. Návštěvníci si mohli prohlédnout i techniku dobrovolných hasičů a vyzkoušet si pozici řidiče v Tatře. Každý, kdo se zúčastnil soutěží u hasičů, dostal malý dárek.

Fotografie zde

Brána pro pivní slavnosti
Poslední srpnový víkend v Jindřichově Hradci patřil tradičním pivním slavnostem. Desátý ročník se jako každoročně konal na Tyršově stadiónu. Dobrovolní hasiči v pátek 28. srpna postavili u vstupu na stadion modrožlutou bránu s nápisem a logem Města Jindřichův Hradec. V noci ze soboty na neděli, po skončení slavností zlatavého moku, bránu uklidili.

Asistence na operetě
22. srpna se na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci odehrála opereta Polská krev. Požární asistenci zajistili dobrovolní hasiči – L. Beran a D. Hembera.

V Nové Bystřici oslavili 140. výročí
Dne 22.8.2015 byli členové SDH Jindřichův Hradec pozváni na oslavy 140. let založení hasičů města Nová Bystřice, které se uskutečnily v městském parku. Oslavy začali průvodem městem včele se slavnostními prapory spřátelených sborů, následovalo přivítání hostů a proslovy, dále byla k vidění současná moderní technika složek IZS, stejně tak jako i historické koňské stříkačky.


Fotografie zde

Dobrovolní hasiči na dětském táboře
V pátek 21. srpna dobrovolní hasiči navštívili malé táborníky v Dolním Radíkově. Desetidenní pobyt zde pořádá Město Jindřichův Hradec a dobrovolníci jsou pravidelným zpestřením pro děti. Tentokrát si hasiči připravili překážkovou dráhu, na konci každé dítko dostalo hasičskou odměnu.

K večeři si požárníci s dětmi opekli buřty. Následně zrealizovali stezku odvahy, která prověřila všechny táborníky. Ti ji samozřejmě zvládli.

Fotografie zde

Radouňský Open Air Festival
Ve dnech 14. – 15. srpna se v Dolní Radouni konal Radouňský Open Air Festival. Dobrovolní hasiči v pátek 14. srpna postavili stan pro tuto akci, v neděli 16. srpna stan opět uklidili.

Stan pro oslavy v Děbolíně
V sobotu 8. srpna se v Děbolíně konaly oslavy 760. výročí založení obce.

Dobrovolní hasiči pro tuto významnou událost postavili v sobotu ráno stan. V neděli odpoledne tento stan opět sklidili.


Fotografie zde


Sportovní odpoledne dobrovolných hasičů
V neděli 2. srpna odpoledne dobrovolní hasiči vyjeli na kolech, během cesty se krátce občerstvili v místní části Radouňka a pokračovali do Dolní Radouně. Cílem bylo víceúčelové hřiště. Zde členové vyzkoušeli hned několik míčových sportů. Všichni začali volejbalem, pokračovali nohejbalem, mezitím děvčata trénovala hod na basketbalový koš. Necelý tříhodinový maraton sportů ukončil společný fotbal, který dobrovolným hasičům šel ze všech sportů nejlépe. Po vyčerpávajících výkonech odjeli dobrovolníci na kolech opět do svých domovů.


Fotografie zde

Stan na tradiční porcinkuli
V pátek 31. července odpoledne postavili dobrovolní hasiči stan na parkovišti u obchodně – medicínského centra sv. Florián. Tento stan posloužil během víkendu pro zájemce o občerstvení, které bylo zajišťováno během tradiční porcinkule. V neděli odpoledne dobrovolníci stan opět uklidili.

Dobrovolní hasiči uspěli se svým selfíčkem
Od 1. dubna do 7. července probíhala v Jindřichově Hradci akce Hradecká selfie 2015. Dobrovolní hasiči se ničeho nebojí a do soutěže se zapojili svými hromadnými selfíčky.

V pátek 31. srpna v rámci TOP TÝDNE 2015 proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků. Dobrovolní hasiči vyhráli kategorii hromadná selfie a odnesli si věcné ceny, které předal starosta města Ing. Stanislav Mrvka.

Po vyhlášení výsledků byla slavnostně odhalena velká koláž ze všech došlých selfie, která je vystavena v Muzeu fotografií a moderních obrazových médií.

Husité hurá na Hradec
V sobotu 25. července byl zahájen již pátý ročník TOP týdne. Tento týden plný aktivit, akcí a kulturních zážitků ukončí tradiční porcinkule.

V sobotu se v Husových sadech uskutečnila akce s názvem Husité hurá na Hradec. Během celého odpoledne mohli návštěvníci zhlédnout několik husitských představení, sokolnictví, ale také si mohli vyzkoušet metání husitským prakem, oblékání do zbroje, mohli se naučit šermovat a zabojovat si v molitanové bitvě. V rámci akce starosta města Stanislav Mrvka pokřtil zbrusu novou knihu „Nezapomenutelné osobnosti v historii města Jindřichův Hradec”. Na závěr programu se uskutečnila malá ohňová show (převzato z www.jh.cz, 27. 7. 2015).

Pro tuto akci dobrovolní hasiči připravili zázemí. Někteří členové se oblékli do dobových kostýmů a po celé odpoledne zajišťovali občerstvení pro návštěvníky.

Fotografie zde

Požární asistence na WORLD FASHION SHOW 2015
21. července se v Jindřichově Hradci uskutečnilo WORLD FASHION SHOW 2015 u příležitosti konání MISS – MISTER DEAF WORLD and EUROPE and ASIA 2015. Tato akce se konala v atriu Muzea fotografie a moderních obrazových médií. Více jak 80 neslyšících dívek a chlapců z téměř 50 zemí předvedlo módní oblečení a národní kroje.

Dobrovolní hasiči zajistili požární asistenci. Po akci pomohli pořadatelům s úklidem. Akce se zúčastnili: Miroslav Bachorík, David Bušta, Lubomír Beran, Jan Dvořák.

Fotografie nafotil člen Miroslav Bachorík

Slavnostní otevření rozhledny 
Ve středu 8. července byla slavnostně otevřená rozhledna na Rýdově kopci u Děbolína. Na dlouho očekávané otevření přišlo velké množství návštěvníků, kteří se v 17 hodin sešli v Děbolíně a odtud se společně vyšlo k rozhledně. U stavby vysoké 33 metrů pronesl slavnostní řeč starosta města Ing. Stanislav Mrvka. Poté došlo k slavnostnímu přestřižení pásky.

Dobrovolní hasiči pro všechny návštěvníky připravili občerstvení. Pivo a malinovka už jsou samozřejmostí. U stánku jste mohli potkat K. Svobodovou, D. Berana, L. Berana, D. Hemberu a V. Pavlíka. K rozhledně však přišli i další dobrovolní hasiči, kteří tentokrát ale nebyli ve službě. 

Fotografie zde

Stan pro Michálek cup 2015
V pátek 26. června postavili dobrovolní hasiči stan v areálu Sportcentra na Bobelovce. Tento stan sloužil pro sobotní turnaj Michálek cup 2015, kterého se účastnili známé hokejové osobnosti a odchovanci jindřichohradeckého hokeje.

V neděli v 17 hodin se sešli dobrovolní hasiči v klubovně. Poté odjeli na Bobelovku uklidit stan, který postavili v pátek

Hurá na prázdniny

Ve čtvrtek 25. června jindřichohradecké děti v doprovodu svých rodičů přivítaly příchod prázdnin. Ukončení školního roku připravilo Město Jindřichův Hradec v Husových sadech. Spolu s ním spolupracovali a program pro děti připravily: Sbor dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec, Oblastní spolek Českého Červeného Kříže, TJ Házená Jindřichův Hradec, Florbalový klub TJ Slovan Jindřichův Hradec a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Pro děti byl připravený mimo jiné skákací hrad, oblíbené malování na obličej nebo stříkání hasičskou hadicí. Sportovně založené děti si mohly vyzkoušet florbal nebo házenou, ti menší například házení na cíl. Ti umělecky nadaní ozdobili namalovanými obrázky chodník v Husových sadech. Celým odpolednem provázel Michal Arnošt. Dětské písničky a vláček napříč parkem nemohly chybět.

Sbor dobrovolných hasičů zajistil pro tuto akci technické zázemí. Samozřejmě nechyběl ani bufet – párek v rohlíku a pitíčko.

Fotografie zde

Se stany se roztrhl pytel

Ve čtvrtek odpoledne se dobrovolní hasiči sešli v klubovně a následně odjeli do městské části Otín. Zde postavili velký stan pro soukromé účely jednoho z členů.

Další stan postavili členové v pátek v parku pod Gymnáziem. Tento stan měl původně sloužit basketbalistům pro turnaj Streetball cup 2015. Z důvodu nepříznivého počasí svůj turnaj přesunuli do sportovní haly. Stan zůstal v parku pro účely spolku Civis Novus, který uspořádal multižánrový festival ŽIVÝ HRADEC.

V sobotu dobrovolní hasiči postavili stan v Horním Žďáru. Zde se konal Taneční večer pod dubem.   Zároveň v sobotu dobrovolní hasiči uklidili stan v Otíně.

V neděli po obědě dobrovolníci složili stan v Horním Žďáře a v parku pod gymnáziem.

Den IZS se povedl

Po dlouhých přípravách a plánování se 13. června uskutečnil Den IZS – Zkus být hasičem, policistou, záchranářem, vojákem. Oproti loňsku, kdy se Den UZS konal v areálu hasičského záchranného sboru, se letos celá akce přesunula na letiště v Jindřichově Hradci. Akce se konala pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a starosty města Jindřichova Hradce Ing. Stanislava Mrvky. VI. ročník i přes velké horko a následné obavy z bouřek navštívilo mnoho obyvatel Jindřichova Hradce ale i návštěvníků z různých částí republiky.

Každá složka Integrovaného záchranného systému si připravila pro návštěvníky ukázku záchranné akce, se kterou se může člověk setkat v každodenním životě. Za zmínku stojí ukázka malých hasičů ze Stráže nad Nežárkou. 5 požárníků a 2 záchranáři přijeli na letiště ukázat, jak zlikvidovat požár domu a zároveň zachránit z tohoto hořícího domu osobu. Záchranáři ve věku 3 – 6 let použili ke své ukázce hračky, se kterými si jiné děti většinou hrají – například šlapací auto, tahací tatru, zahradní domeček, panenku atd.

Velký úspěch měla i ukázka kynologů Policie ČR. Jejich čtyřnozí miláčci předvedli návštěvníkům vyhledávání drog nebo zadržení pachatele.

Největší rozruch však mezi návštěvníky nastal při příletu vojenského vrtulníku. Snad všichni návštěvníci se během velmi krátké chvíle shromáždili u zábran a očekávali následující program. Po krátkém představení se vrtulník Armády ČR začal zvedat a po pár desítkách vteřin už kroužil nad letištěm. Následně všichni přítomní viděli na obloze malé tečky, které se však zvětšovali a zvětšovali, až přihlížejícím vojáci přistávali před očima. Vysazení pomocí padáku mělo mezi návštěvníky velký ohlas a vojáci byli odměněni potleskem zaplněného letiště.

Akci zakončila ukázka dopravní nehody, kdy muselo dojít k vyproštění zraněných osob.

Dobrovolní hasiči na akci zajistili především občerstvení. Ve velmi teplém počasí malinovka tekla proudem, ale i výborné bramboráky se ztrácely před očima. Dobrovolníci měli připravené drobné soutěže a kvízy pro nejmenší návštěvníky. Za odměnu každé dítko dostalo např. hasičské omalovánky nebo něco dobrého na zub. Nechyběla ani dekontaminační sprcha pro osvěžení a zchlazení, kterou využívaly nejen děti.

Velké poděkování patří Kateřině Svobodové, která akci plánovala. Poděkovat musíme všem, kteří se sobotního Dnu IZS zúčastnily, ať už jsou to složky integrovaného záchranného systému, ti, kteří zajišťovali plynulý průběh akce, ti, kteří zde prezentovali své služby a výrobky a další zúčastnění. Když dovolíte, nebudeme konkrétní, abychom na někoho nezapomněli, děkujeme!

Fotografie naleznete zde

Požární asistence na Dnech města

Ve dnech 5. a 6. června se v Jindřichově Hradci konaly Dny města. Program se odehrával převážně na nádvořích Státního hradu a zámku. Dobrovolní hasiči v těchto dvou velmi teplých dnech zajistili požární asistenci.

V pátek 5. června od 20 hodin zahájil Dny města koncert Jaroslava Uhlíře na třetím nádvoří Státního hradu a zámku. Na tomto koncertě zajistili požární asistenci L. Beran, M. Mikulec a V. Pavlík. Nechyběl ani Daniel Hembera, který se seznamuje s činností dobrovolných hasičů.

V sobotu 6. června začali svojí službu ve 13 hodin M. Bachorík, L. Bušta, D. Bušta a D. Hembera. V 17 hodin je vystřídali L. Beran a V. Pavlík.

Fotografie zde

Dobrovolníci postavili stan

V sobotu 6. června ráno postavili dobrovolní hasiči stan na náměstí Míru. Ke stanu přidali stoly a lavice. Ve stanu se prodávaly knihy za levné ceny. Odpoledne dobrovolníci stan s lavicemi a stoly opět uklidili.

Vítání léta na Bobelovce

30. května se na Bobelovce uskutečnilo Vítání léta. Pivnice a sportcentrum Bobelovka si připravila Dětský den a kácení máje.

Dětského dne se zúčastnili i dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce. Pro děti byla připravena Cesta za pokladem, kde na každé dítko čekalo deset úkolů. U devátého úkolu děti narazili na dobrovolné hasiče. Ti měli připravenou překážkovou dráhu, druhou částí byly otázky týkající se hasičů nebo pro menší děti různé skládačky. Každý dostal u dobrovolníků drobnou odměnu.

Pro děti byly připravené i další aktivity. Oblíbená byla projížďka na koních či střílení ze vzduchovky. Když všechny děti zdolaly cestu za pokladem, dobrovolní hasiči předvedli všem přítomným, jak přemoci požár. Dobrovolníci za ukázku zásahu sklidili potlesk od přihlížejících.

Po části dne, která patřila dětem, se konalo kácení máje. Po 18. hodině začala hrát kapela Dixies.

Fotografie zde

Stan pro dětský den na nádraží

Poslední květnovou sobotu se na nádraží v Jindřichově Hradci uskutečnil dětský den. Dětský den s párou organizovaly Jindřichohradecké místní dráhy ve spolupráci se SŽDC, Městem Jindřichův Hradec a dalšími partnery.

Pro tuto akci dobrovolní hasiči v sobotu ráno postavili stan. Odpoledne po akci tento stan opět uklidili.

Dětský den na sídlišti Vajgar

Okresní výbor KSČM a LKŽ Jindřichův Hradec pořádaly dne 27. května Dětský den. Ten se uskutečnil od 16 hodin na sídlišti Vajgar u 5. základní školy.

Pro děti byly připravené různé soutěže a hry. Nechyběl ani skákací hrad, koloběžky a malování na obličej.

I dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce si pro děti připravili několik aktivit - stříkání hadicí na terč, tentokrát na zavěšené kuželky. Velký zájem byl o překážkovou dráhu. Na závěr na děti čekala soutěž v hasičském pexesu nebo malý hasičský kvíz. Všechny děti od dobrovolníků dostali odměnu.

Fotografie zde

Přes rybníky na Hradec - Jindřichohradecký pedál zahájil turistickou sezónu
Přes rybníky na Hradec, takový podtext měl letošní Jindřichohradecký pedál. Ten byl plánovaný na sobotu 23. května, ale z důvodu nepříznivé předpovědi počasí organizátoři tento cyklistický výšlap přesunuli na neděli 24. května. Dobrovolní hasiči, jako spoluorganizátoři, se sešli už v deset hodin dopoledne. Na Bobelovce připravili zázemí pro celou akci – stany a občerstvení.

Připravené byly tři trasy, dvě pro cyklisty a jedna pro pěší. Nejdelší trasa měřila cca 41 km a ve 13 hodin na ní vyjelo 84 účastníků. Ve 14 hodin byl naplánovaný start zbylých dvou tras. Kratší cyklistická – cca 18 km a trasa pro pěší, která vedla přes Jindřišské údolí a měřila cca 6 km. Pro tyto dvě trasy se rozhodlo 237 účastníků.

Samotného výšlapu se zúčastnili i někteří dobrovolní hasiči, potom, co si splnili povinnosti s přípravami akce. Miroslav Bachorík vyjel na trasu nejdelší, otec se syny Buštovými si sjeli trasu kratší.

Na konci programu se losovaly účastnické diplomy. Mnoho cen i tradiční hlavní cenu – jízdní kolo - losovala místostarostka města Ing. Petra Blížilová. Vítězi hlavní ceny samozřejmě gratulujeme!!!

Dobrovolní hasiči zajistili pro tuto akci stánek s občerstvením. Výborné bramboráčky si pochvaloval nejeden účastník.

M. Bachorík zhodnotil nedělní akci: „Myslím si, že celá akce se velice zdařila, lidí bylo na konec dosti, i když to ze začátku kvůli počasí nevypadalo. Já osobně jsem zvolil trasu č. 2 cca 41 km dlouhou, projel jsem se po jihočeské krajině a poznal krásu přírody. Trasa byla pro mě dostatečně dobře značená a tak nebyl žádný problém. Po projetí této trasy jsem dostal od našich dobrovolných hasičů buřta, toho jsem si mohl opéci na Bobelovce, kde celá akce probíhala. K poslechu byla i hudba od Michala Arnošta. Moc jsem si tuto neděli užil a myslím si, že je to od města a všech lidí, co se na tom podíleli organizačně ta správná cesta, jak ukázat mladým, že pohyb je zdravý.“

Svojí účast popsal i Lukáš Bušta, účastník kratší trasy: „Já osobně zvolil kratší trasu, osmnácti kilometrovou. Trasa vedla úžasnou přírodou a nebyla ani náročná. Bohužel po deštích byla poměrně dost blátivá, ale i tak to stálo za to. Po příjezdu jsem si upekl skvělého buřtíka a dal k tomu pivečko, které opravdu bodlo. Příjemně mě překvapil počet účastníků, kterých dorazilo poměrně dost v tomto nejistém počasí. Myslím si, že velice podařená akce.“

Fotografie nafotil a poskytl Miroslav Bachorík.

Dobrovolní hasiči fandili českým hokejistům

Čeští  hokejisté se probojovali do čtvrtfinále Mistrovství světa v ledním hokeji, které se koná v České republice. U této příležitosti Město Jindřichův Hradec promítalo přímý přenos utkání mezi Českem a Finskem na náměstí Míru na velkoplošné obrazovce.

Miroslav Bachorík a Vladimír Pavlík ve čtvrtek dovezli na náměstí Míru vodu do nádrží, které sloužily k zatížení velkoplošné projekce.

Večer, před samotným zápasem, se na náměstí Míru sešlo několik členů. Dobrovolní hasiči se velmi dobře na zápas vybavili. Oblečeni v národních dresech s vlajkami a šálami fandili Čechům. Škoda, že se nezapojilo více přítomných fanoušků k aktivnějšímu fandění. Dobrovolníci si zápas užili a těší se na boje o medaile.

Dobrovolníci postavili stan pro mladé zdravotníky

V pondělí 11. května se v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka a v blízkém okolí uskutečnila soutěž mladých zdravotníků. Soutěž pořádal oblastní spolek Českého červeného kříže v Jindřichově Hradci.

Pro tuto soutěž dobrovolní hasiči postavili a následně uklidili stan. Zúčastnili se: M. Ambrož., M. Mikulec, V. Pavlík, K. Svobodová, T. Valda.

Občerstvení v režii dobrovolných hasičů

V sobotu 9. května se v Jindřichově Hradci uskutečnil první ročník Tour de Kids. Akce pro děti, které si mohly vyzkoušet závody na kolech, se konala na parkovišti u vysokoškolských kolejí. Závody byly rozděleny do kategorie děvčat a chlapců, i do věkových kategorií.  Pro děti byl připravený i doprovodný program – skákací hrad, herní stan, kolo štěstí a spousta dalších aktivit.


Samotného závodu se zúčastnily i dvě nejmladší hasičky – Nelča a Jolanka.


Na této akci dobrovolní hasiči zajistili občerstvení pro všechny přítomné návštěvníky. Z řad dobrovolníků byli přítomni: M. Bachorík, D. Beran, L. Beran, J. Dvořák, L. Heřmánková, E. Mikulcová, V. Pavlík, K. Svobodová a T. Valda. 


Fotografie poskytla Karolína Průšová.

8. květen ve znamení oslav
8. května se v Jindřichově Hradci uskutečnily oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války. Pietní akce se zúčastnili i někteří členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec. Oslavy dne vítězství začaly v 8:30 v Panské ulici, kde byla umístěna kytice k pamětní desce. Poté byly položeny květiny u Památníku letců na Nábřeží Ladislava Stehny a na rodném domku Františka Peltána ve Zbuzanech.
Program pokračoval shromážděním účastníků v 9:30 u Gymnázia Vítězslava Nováka. Odtud se přítomní přesunuli do Jakubských sadů. Zde se uskutečnil vzpomínkový akt u památníků prvního, druhého a třetího odboje. Na místě vystoupil i Pěvecký sbor Smetana.
V 10:30 se tato významná událost ukončila na městském hřibově u hrobu Rudoarmějců pietním aktem.
Akci uspořádalo Město Jindřichův Hradec ve spolupráci s 44. lehkým motorizovaným praporem v Jindřichově Hradci, Klubem historie letectví v Jindřichově Hradci, Československou obcí legionářskou  - Jednotou br. Stanislava Berana Jindřichův Hradec, Klubem výsadkových veteránů při 44. lehkém motorizovaném praporu v Jindřichově Hradci a Pěveckým sborem Smetana.
Oslav a pietní akce se zúčastnilo mnoho čestných hostů.


Ze Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec se zúčastnili: Kateřina Svobodová, Dušan Beran a Vladimír Pavlík.

Fotografie nafotil a poskytl člen SDH Miroslav Bachorík.

Asistence na Majálplese a Lampiónovém průvodu

7. května dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce asistovali na dvou akcích.

Jiří Škrabálek a Milan Mikulec požární asistenci zajistili na tradičním Majálplese. Ten se však letos poprvé konal na Zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci.

Miroslav Bachorík s Lubomírem Beranem asistovali při lampiónovém průvodu, který byl zakončený na nábřeží Ladislava Stehny, odkud přítomní sledovali závěrečný ohňostroj.

Smutné rozloučení

Ve čtvrtek 7. května 2015 proběhlo smutné rozloučení s Ing. Pavlem Vejvarem. S bývalým místostarostou města Jindřichův Hradec. Tato významná osobnost zemřela v úterý 28. dubna v nedožitých 62 let.
Rozloučení v krematoriu se zúčastnili i někteří dobrovolní hasiči, kteří přinesli i smuteční kytici.

Uctění památky Sv. Floriána

4. května se členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec sešli u Sv. Floriána. Dobrovolní hasiči každoročně v tento den uctívají jeho památku. Socha patrona hasičů se nachází v obchodně – medicínském centru Sv. Floriána v Růžové ulici, v místě „bývalé hasičárny“. 

Fotografie zde

Čarodějnický rej v parku

30. duben je dnem, kdy se pálí čarodějnice a staví májka. Pálení čarodějnice se stalo tradicí i v Jindřichově Hradci. Tato akce se už po několikáté konala v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka. Ani pořadatelé se nezměnili, Čarodějnice pořádalo Město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec.

Do příprav akce se pustili dobrovolní hasiči už v devět hodin ráno. Připravili zázemí, především postavili stany a obrovskou hranici. Někteří oloupali několik desítek kilogramů brambor na skvěle chutnající bramboráky.

Když se kolem 17. hodiny pod gymnáziem sešli všichni členové, v jejich očích byla vidět patrná nervozita. Počasí v té chvíli nepřálo, začalo pršet a s budoucností pálení čarodějnic to nevypadalo příznivě. Avšak počasí se umoudřilo a s časem začátku akce, tedy v 18:30, se obloha rozjasnila. A tak mohl začít čarodějnický rej.
Na hřišti se pomalu začaly scházet malé čarodějnice s jejich rodiči. Na začátku akce přítomné přivítala místostarostka města Ing. Petra Blížilová. Zanedlouho moderátor akce Michal Arnošt vyhlásil přehlídku masek. Čarodějnice a čarodějové vytvořili vláček, jehož mašinkou byl Radim Staněk. Za tuto přehlídku každé dítko dostalo odměnu. Zábava pokračovala dětskou diskotékou a soutěžemi pro děti. Zaměstnanci Kulturního domu Střelnice si pro děti připravili překážkovou dráhu a hod na cíl, dobrovolní hasiči již tradičně oblíbené stříkání hasičskou hadicí. Pro všechny samozřejmě bylo k dispozici občerstvení.

Ve 20 hodin se velké množství návštěvníků přemístilo k vatře v těsné blízkosti hřiště. Starosta města Ing. Stanislav Mrvka se zhostil jako každoročně jejího zapálení. Dlouhou dobu se čekalo, až vzplane. Po několika desítkách minut se všichni přítomní dočkali a před nimi se rozhořel několik metrů vysoký oheň.
Po shoření čarodějnice Michal Arnošt pustil do reproduktorů písně, ale tentokrát už pro dospělejší publikum. Tóny písní přestaly hrát okolo 22. hodiny. Na řadu přišla živá hudba, zábava pro pár desítek návštěvníků, ale i pro všechny organizátory a pořadatele.

Dobrovolní hasiči děkují všem, kteří si přišli užít tento večer. Doufáme, že se Vám akce líbila a snad zase za rok na viděnou!!!

Fotografie zde

Konec vodním radovánkám

Od 5. října do dnešního dne, tedy do 27. dubna, navštěvovali dobrovolní hasiči plavecký bazén. Členové se scházeli pravidelně každé pondělí, dle jejich dobrovolnosti a možností. Nejen plaváním, ale i relaxačními vířivkami udržovali své tělo v kondici. Od teplých jarních dnů si budou dobrovolní hasiči svou fyzičku udržovat převážně tréninky požárního útoku. Dobrovolníky nemine ani aktivita na různých společenských a kulturních akcích ve městě a jeho blízkém okolí.

Požární asistence na zámku

V neděli 29. března 2015 se od 19 hodin v Rytířském sále na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci konal Jarní koncert JHSO s K. J. Erbenem. Lubomír Beran a Lukáš Bušta na této akci zajistili požární asistenci.

Výlet na workshop do Křince

V sobotu 28. března se v Křinci, v okrese Nymburk, uskutečnil workshop. Ten byl zaměřený na postupné kácení stromů pomocí stromolezeckých  a arboristických technik. Akci pořádal obchod worksafety.cz ve spolupráci se Sdružením dobrovolných hasičů Křince.

Z Jindřichova Hradce vyjeli na výlet čtyři dobrovolní hasiči (z důvodu omezené kapacity). Ti shlédli postupné kácení jednoterminálního stromu (bez nutnosti spouštění), ukázku záchrany zraněného ze stromu při kácení stromů a na závěr postupné kácení jednoterminálního stromu (s nutností spouštění do kladky a použití lanovky). Přítomní byli seznámeni i s vybavením.

Fotografie zde

V Dolním Skrýchově mají novou hasičárnu

Neděle 15. března se nesla v Dolním Skrýchově ve slavnostním duchu. Otevírala se zde nově zrekonstruovaná budova – garáž, šatna, společenská místnost a hygienické zařízení. Tyto prostory s bytovou jednotkou budou sloužit místním dobrovolným hasičům.

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči se do Dolního Skrýchova vypravili v hojném počtu. I oni zde budou mít svůj malý prostor. Jedna místnost v těsné blízkosti skrýchovské hasičárny bude sloužit pro uchovávání náčiní pro sportovní družstvo.

V 16 hodin starosta města, Ing. Stanislav Mrvka, pronesl slavnostní proslov. Dušan Beran a Vladimír Pavlík z jindřichohradeckého sboru dobrovolných hasičů drželi slavnostní pásku, kterou přestříhli starosta města – Ing. Stanislav Mrvka, starosta Sboru dobrovolných hasičů z Dolního Skrýchova – pan Dvořák a zástupce firmy STAVOJIH s. r. o. Jindřichův Hradec – Ing. Vladimír Borčin. Kateřina Svobodová za celý sbor předala dar místním hasičům, ceduli s nápisem „Požární zbrojnice“ a drobnosti do společenské místnosti. Poté už následovala prohlídka objektu.

Návštěvníci se mohli zahřát teplými nápoji či zaplnit žaludky mnoha různými pochutinami, které byly ve velkém množství připraveny. 

Fotografie zde

Nedělní práce dobrovolných hasičů
Už ve 14 hodin se dobrovolní hasiči sešli v hasičárně. Naplánováno bylo čištění spojů hadic a údržba potřeb sportovního družstva. Jelikož se dobrovolníků v hasičárně sešlo hodně, někteří se od hadic přemístili do klubovny, kde navrtali nové věšáčky na své oblečení. Našli se i tací, kteří provedli pár úprav na Tatře. Došlo i na zabalení dárku pro dobrovolné hasiče z Dolního Skrýchova.

Fotografie zde

Březnová schůze
„Vítám Vás na první letošní březnové schůzce“, tak přivítal Lubomír Beran dobrovolné hasiče a hasičky v neděli 1. března v hasičárně. Na úvod posezení zazněla pochvala všem, kteří se v měsíci únoru zúčastnili zásahu Na Piketě při požáru zahradního domku. Dobrovolníci dostali informaci o nových dvou stanech, které přibyly do jejich výbavy. Ty budou sloužit převážně na společenské a kulturní akce v Jindřichově Hradci a blízkém okolí. Řeč přišla i na školení. Už v následujícím týdnu se Miroslav Bachorík zúčastní školení nositelů dýchací techniky. Do budoucna, na duben, si dobrovolní hasiči naplánovali kurz lezení. Členové prodiskutovali i téma Čarodějnic (městská akce) a den Integrovaného záchranného sboru. O těchto akcích Vás budeme informovat později.

Michal Kubeš podal všem členům, hlavně členům výjezdové jednotky, informace o tom, jak by správně měl probíhat výjezd jednotky. Pokračoval Vladimír Pavlík s přednáškou o používání vysílaček. Dva dobrovolníci ostatním předvedli i praktickou ukázku.

Na závěr členové vyzkoušeli agregáty, zda každý z nich funguje tak, jak má, a po rozloučení spěchali na nedělní oběd. Pár dárků si odnesl nový člen, Michal Ambrož, v podobě nového oblečení a bot. 

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči nabírají na síle

Od 19. února 2015 se rozrostla členská základna Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec o jednoho člena. Michal Ambrož, který se u sboru představil již před pár dny, se k 19. únoru 2015, stal členem sboru i zásahové jednotky. Tento člen přichází ze Sboru dobrovolných hasičů města Nová Bystřice. Doufáme, že se mu u našeho sboru bude líbit a popřejeme krásně prožitý zážitky s námi.

Masopustní průvod v Jindřichově Hradci

V neděli 15. února 2015 úderem 13-té hodiny odpolední vyrazil masopustní průvod od baráčnické rychty Klášterskou ulicí směrem ke Střelnici, kde se odehrála kratší kulturní scénka.

Poté průvod následoval Panskou ulicí až na náměstí Míru, kde už bylo přichystané pódium, na kterém se uskutečnila soutěž v pojídání jitrnice, tu vyhrál tygr (v podání Lubomíra Berana velitele dobrovolných hasičů) a odnesl si za to prasečí hlavu. Poté byla soutěž v pití piva, tu vyhrál čert (v podání Jiřího Škrabálka člena dobrovolných hasičů), který nemá jistě v krku klapku. Ten si odnesl za svůj výkon jindřichohradecký Tuzemák. Následoval program podbarvený hudbou a zpěvem Ukrutanky, kdo chtěl, mohl si zatančit, zazpívat a dát si něco dobrého nejen na zahřátí, ale i k snědku. Veselého odpoledne se zúčastnil i starosta města Ing. Stanislav Mrvka, který v průběhu odpoledne pronesl krátký proslov.

K tradičním maskám se letos nově přidali veslaři a členové sboru dobrovolných hasičů, kteří překvapili svými pestrobarevnými a nápaditými maskami.

Fotografie zde

Shromáždění delegátů SDH z okresu Jindřichův Hradec

Na Valentýnskou sobotu, tedy 14. února se uskutečnilo Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů z okresu Jindřichův Hradec. V jindřichohradeckém okrese existuje 148 Sborů dobrovolných hasičů, avšak ne všechny sbory se tohoto shromáždění zúčastnily.
Letošní shromáždění bylo volební, tedy po 5 letech se volili členové. Volby proběhly do okresní rady na pozice: starosta, 1. náměstek, 2. náměstek a členové výkonného výboru SDH.
Ze Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec byli delegovaní: Jaroslav Chalupský a Kateřina Svobodová (vzhledem k tomu, že SDH JH má více jak 10 členek – žen). Starostou Okresního sdružení Čech, Moravy a Slezska se stal jindřichohradecký Josef Mihal. Za zmínku zcela jistě stojí i úspěch Lubomíra Berana, který se stal členem výkonného výboru s největším počtem obdržených hlasů.
Členové Sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec v pátek 13. února připravili sál v Domě dětí a mládeže pro tuto akci. Nutností bylo především nachystat stoly a židle. V sobotu po ukončení shromáždění členové sál opět uklidili.

Autorkou tohoto článku je Šárka Michalová - členka našeho sboru.

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči cvičili záchranu tonoucího

Další z pravidelných zimních výcviků na zamrzlé ledové ploše absolvovali dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce v neděli 8. února 2015.
Členové zásahové jednotky si na zamrzlém rybníku Vajgar, pod veslařským klubem, vyzkoušeli na vlastní kůži nečekané proboření a potopení se do vody, sebezáchranu i záchranu topících se osob.
Způsobů záchrany tonoucích existuje několik: na řadu přišly nejprve házecí pytlíky, díky nimž se k tonoucímu dostane záchranné lano; opomenuta ale nezůstala ani záchrana pomocí nafukovací lávky.
Jeden z hasičů se v takovém případě vypraví, jištěn kolegy, s nafukovací lávkou po ledu až k topící se osobě, následně ji speciálním chvatem drží na nafukovací lávce a hasiči ze břehu oba dva tažením za lano z ledové vody vytáhnou.

Výcviku se zúčastnili: M. Ambrož, M. Bachorík, D. Beran, L. Beran, D. Bušta, L. Bušta, Z. Bušta, V. Pavlík, J. Škrabálek.

Výcvik fotily: Laura Heřmánková a Kateřina Svobodová.

Fotografie zde

Jindřichohradečtí dobrovolní hasiči si vylepšují svou klubovnu

Po vánočních svátcích se v klubovně SDH sešli dobrovolní hasiči a hasičky. V klubovně finišovala první etapa úprav. 13. prosince 2014 se začalo s vyklízením jedné z nepoužívaných místností, poté se vyměnila okna v celé klubovně a následovalo vymalování již zmíněné místnosti. 27.prosince 2014 členové tuto místnost uklidili – umyli okna a zářivky, vytřeli podlahu. Poté v této místnosti našla nové místo vitrína s poháry. Nastěhovány byly nové stoly tak, aby tato místnost byla připravena na výroční schůzi, která se koná 9. ledna 2015. O veškeré práce včetně výměny oken se postarali sami členové z řad dobrovolných hasičů spolu s profesionálními hasiči.

Další dvě místnosti s novými okny čekají na novou barvu omítek a na následný úklid.

V úterý 30.prosince 2014 se v klubovně sešli 3 členové, aby pokračovali na úpravách klubovny. J. Škrabálek a J. Dvořák pokračovali s drobnými zednickými pracemi, které souvisí s výměnou oken. L. Beran začal s výmalbou místnosti, kde již zednické práce byly dokončeny.

PRACOVNÍ SOBOTA U HASIČŮ
V sobotu 3. ledna 2015 pokračovaly další práce na klubovně. Od zednických prací se pomalu přešlo k úklidu. Po ránu stěny klubovny dostaly novou, bělejší barvu. Po vymalování už se všichni členové a členky vrhli na úklid - mytí a leštění oken, vydrhnutí podlahy, utření prachu. Klubovna je tedy připravena na výroční schůzi, ta se koná 9. ledna 2015.
V době svačiny se většina členů a členek s chutí zakousla do sladkých koblížků.
Po úklidu přítomní strojníci – M. Bachorík a J. Škrabálek, provedli zkoušku agregátů. V patách jim byli čtyři nováčci, kteří okoukli, jak vše funguje. Po vyzkoušení techniky členové umyli automobil Renault Master.

Autorkou tohoto článku je Šárka Michalová - členka našeho sboru.

Fotografie zde

Přivítání nového roku 2015

Příchod nového roku jsme společně s občany přivítali ve čtvrtek 1. ledna 2015 na náměstí Míru. Po zhlédnutí krátké videoprojekce za děním v našem městě v uplynulém roce s názvem Takoví jsme byli v roce 2014, kterou připravila jindřichohradecká televize a tradičním projevu starosty města Stanislava Mrvky, který na prahu nového roku spoluobčanům popřál mnoho zdraví, štěstí a spokojenosti byl z městské věže odpálen slavnostní ohňostroj a nad Jindřichovým Hradcem se rozzářila obloha. Na průběh oslav dohlíželi strážníci jindřichohradecké městské policie s jednotkou jindřichohradeckých dobrovolných hasičů, která po odpálení ohňostroje zkontrolovala odpalovací místo a jeho přilehlé okolí.

Fotografie zde