Jdi na obsah Jdi na menu

Dolní Žďár 3.7.2010

Město Jindřichův Hradec společně z Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje územního odboru Jindřichův Hradec a jednotkou sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec pořádali soutěž v požárním sportu s názvem O pohár starosty města Jindřichův Hradec.

Soutěž se konala 3.července 2010 ve sportovním areálu Horní Žďár (cca 3 km za J.Hradcem směr Třeboň).

Časové dispozice byli: příjezd, presence -  08.00 - 08.45 hod. 

                                         nástup, zahájení soutěže - 09.00 hod.

Velitelem soutěže byl: Ing.Petr Němeček

Podrobnosti k provedení požárního útoku byli takové:

Motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku si družstvo připravilo k základně a na motorovou stříkačku napojilo přetlakový ventil.Od povelu rozhodčího ,,Na základnu !,, se měřila doba stanovená na přípravu pokusu (5 minut).V té době muselo družstvo umístit na základnu motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku.K zajištění nářadí proti pohybu nesmělo být použito žádných podpěr nepatřících mezi nářadí pro požární útok.Půlspojky se nesměli dotýkat a ozuby nesměly být zasunuty v tělese půlspojky.Žádné nářadí s výjimkou savic a příslušenství přetlakového ventilu nesmělo přesahovat základnu a žádné nářadí s výjimkou odváděcí hadice přetlakového ventilu se nesměl dotýkat země.Motorová stříkačka mohla být startována na základně,v okamžiku startu byl motor v chodu.Po startu vyběhlo družstvo od startovní čáry,sešroubovalo přívodní vedení (sací koš našroubovalo před ponořením do nádrže),dopravní vedení,útočné proudy a nastříkalo oba terče.Voda v nádrži byla v té době pořadatelem průběžně doplňována.Při stříkání do terčů nesměl žádný z členů družstva překročit čáru hranice stříkání,ani se této čáry dotýkat,a proudnice (včetně půlspojky hadice) se nesměly opírat o druhého člena družstva.Požární útok se považoval za skončený signalizací obou terčů.Požární útok musel být ukončen do 2 minut po startu.

O pořadí soutěžních družstev rozhodoval dosažený čas nutný po signalizaci nástřikových terčů na 10 l vody.V případě dosažení shodného času družstvy na hodnocených místech,rozhodl o pořadí čas z druhého pokusu.Soutěž byla hodnocena v kategorii mužů  - o počtu oceněných rozhodl pořadatel  podle počtu přihlášek.

Ceny do soutěže věnoval starosta města Jindřichův Hradec p. Ing.Karel Matoušek, ředitel HZS ÚO Jindřichův Hradec p. Ing.Jan Všetečka a velitel JSDH města Jindřichův Hradec p. Lubomír Beran.

Soutěže se zúčastnili: starosta města Jindřichův Hradec p. Ing.Karel Matoušek, místostarosta p. Pavel Vejvar, vedoucí oddělení a krizového řízení městského úřadu p. Jiří Hruška a ředitel HZS ÚO Jindřichův Hradec p. Ing.Jan Všetečka.

Výsledková listina soutěžních družstev:

  1. SDH Heřmaneč   30.9 s
  2. SDH Stříbřec        33.4 s
  3. SDH Horní Meziříčko   34.0 s
  4. SDH Nová Včelnice I.   37.3 s
  5. SDH Hamr   39.1 s
  6. SDH Pístina   40.1 s
  7. SDH Sumrakov   40.3 s
  8. SDH Kasalova Pila   40.4 s
  9. SDH Políkno   44.4 s
  10. SDH Nová Včelnice II.   45.2 s
  11. SDH Novosedly nad Nežárkou   54.3 s
  12. SDH České Velenice   58.0 s
  13. SDH Jindřichův Hradec   60.0 s
  14. SDH Buk   60.3 s
  15. SDH Kunžak   61.1 s
  16. SDH Hatín   61.2 s
  17. SDH Horní Pěna   61.5 s
  18. SDH Kolence   62.0 s
  19. SDH Deštná   64.3 s
  20. SDH Horní Němčice   74.1 s
  21. SDH Lomnice nad Lužnicí   N - nedokončeno
  22. SDH Vydří   N - nedokončeno

 

Fotografie zde 

 

Kunžak 10.7.2010

V sobotu 10.července 2010 se v Kunžaku pořádal I.ročník v požárním sportu ,,O pohár SDH Kunžak,, . Družstev se zúčastnilo 14, k tomu nám svítilo slunce a zahřívalo naše těla,pivo limo teklo proudem,klobásy pěkně voněly,ale hlavně jsme mohli být svědky krásných časových výkonů.Například souboj mezi Horními Němčicemi a Horním Meziříčkem,kde šlo o vteřiny,ale pohár vítězů nakonec získali Horní Němčice.Samozřejmě i tři družstva domácího Kunžaku I.,Kunžaku II.,Kunžaku III., podávala skvělé výkony.Jejich časy se pohybovali do třiceti,nebo lehce nad třicet vteřin.

Našemu soutěžnímu družstvu se až tak skvěle nevedlo.V prvním kole po ztrátě proudnice po startu levým proudařem Jaroslavem Neubauerem vše pohotově zabránil a na pomoc ze ztracenou proudnicí přiběhl pomocník ,,B,, hadic Dušan Beran a útok tím byl dokončen ze ztrátou pár vteřin.Konečný čas prvního kola našeho soutěžního družstva byl 47.52 s.S nástupem do druhého kola si všechny chyby levý proudař uvědomil a věděl že musí teď zabrat.Čas po druhém kole byl lepší a to 38.86 s.S tím že se oba časy sčítali skončilo naše soutěžní družstvo na 11.místě.

Jakmile končili závody v požárním sportu,které pořádal Sbor dobrovolných hasičů Kunžak,byl ohlášen poplach pro pořádající jednotku SDH Kunžak.Ihned vyjeli s Tatrou T 148 CAS 32.U obce Lomy hořela tráva podél železniční trati v délce cca 50 metrů.Za Tatrou po pár minutách vyjel i Trambus.

Výsledková listina soutěžících družstev:

  1. SDH Horní Němčice
  2. SDH Horní Meziříčko
  3. SDH Sumrakov
  4. SDH KUnžak II.
  5. SDH Kunžak III.
  6. SDH Kunžak I.
  7. SDH Valtínov I.
  8. SDH Lomy
  9. SDH Člunek I.
  10. SDH Mosty
  11. SDH Jindřichův Hradec
  12. SDH Člunek II.
  13. SDH Valtínov II.
  14. SDH Lipolec

 

Fotografie zde

 

Nová Bystřice 14.8.2010

V sobotu 14.srpna 2010 se naše soutěžní družstvo Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zúčastnilo hasičské soutěže v požárním sportu v Nové Bystřici.Zdejší Sbor dobrovolných hasičů města Nová Bystřice oslavoval 135.výročí od svého založení.Soutěže se zúčastnilo celkem 18 družstev , z toho 3 družstva žen.Pozvání přijali i rakoušští hasiči.Soutěžilo se ve dvou kolech.

V prvním kole ,,O pohár SDH Nová Bystřice,, jsme skončili diskvalifikací po nechtěném přesahu proudnice jednoho proudu.

Druhé kolo bylo upravené.Startovalo se u rozdělovače a tak musel strojník,košař,sací spoj a pomocník ,,B,, běžet k mašině.A oba proudy i s rozdělovačem měli takto svou běžnou trasu značně zkrácenou,což se našim proudařům zamlouvalo.

Ve druhém kole ,,O pohár sponzorů,, jsme opět chybovali.Po hrubých chybách na koši a sacím spoji jsme skončili na 15.místě s časem 47,09 s.

Chybami se člověk učí tak doufám že si to na příště vezmem k srdci !!!

 

Fotografie ze soutěže zde

 

Kardašova Řečice 28.8.2010 noční soutěž

Celkové pořadí noční soutěže (muži, ženy, děti dohromady):

                               

 

 Roseč A

23,56 

 Vesce

23,90 

 K. Řečice A

25,78 

 K. Řečice B

26,29 

 Roseč B

31,37 

 Hatín

31,97 

 Mnich

53,60 

 Mnich (ženy)

38,06 

 Mnich (děti)

39,50 

 K. Řečice (děti)

 45,06

 J. Hradec  45,69
 k. Řečice C (muži + ženy)  54,37