Jdi na obsah Jdi na menu

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J. Hradec cvičila záchranu tonoucího na ledě ze strážníky Městské policie J. Hradec
 

Během krásného sobotního dopoledne dne 3. února 2013 trénovali výcvik členové z jindřichohradecké dobrovolné jednotky spolu ze strážníky Městské policie Jindřichův Hradec. Trénovali postupy při záchraně tonoucího po probořením ledem. Během výcviku měli dobrovolní hasiči a strážníci možnost vyzkoušet různé způsoby a techniky záchrany.

Cvičila se práce přímo ve vodě, ale také postupy na dálku. K výcviku se využila i speciální nafukovací lávka. Tento záchranný prostředek umožňuje bezpečné přiblížení k tonoucímu i v případě, kdy se led bortí.

Další část výcviku se zaměřila na správné přiblížení k tonoucímu, což je taktika, kterou lze využít bez ohledu na roční období, tedy nejen při záchraně na ledě.

Hasiči ze strážníky si zopakovali bezpečný vstup do neznámé vody i způsoby sebezáchrany. Zkušenosti nabyté na tomto výcviku mohou hasiči ze strážníky uplatnit nejen v zimním období, ale kdykoliv bude jejich pomoc na vodní hladině potřeba.

 

Fotografie zde

 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J. Hradec absolvovala výcvik nositelů dýchací techniky v protiplynovém polygonu u HZS Tábor
 

V sobotu 10. února 2013 proběhl výcvik členů JSDH města Jindřichův Hradec s dýchací technikou v protiplynovém polygonu v areálu HZS Tábor. Odjezd byl v 8.00 hod. z hasičské stanice v Jindřichově Hradci. 

Na HZS v Táboře už na nás čekali a po laické kontrole se šlo do bludiště polygonu, samozřejmě potmě, jako simulace zakouřeného prostředí. Po tříčlenných skupinách jsme tu spleť poklopů, trubek, dveří a jiných nástrah absolvovali v čase okolo 15 minut. Ostatní sledovali dění uvnitř bludiště pomocí infračervených  kamer na obrazovce.

Tímto by jsme chtěli poděkovat příslušníkům HZS Tábor za umožnění jejich polygonu a za vstřícnou návštěvu u nich. Ještě jednou děkujeme.

 

Fotografie zde

 

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města J. Hradec absolvovala další lezecký kurz sebezáchrany na cvičné věži

15_11_07-12.jpg

V sobotu 2. března 2013 v 8.00 hod. se členové výjezdové jednotky sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zúčastnila na stanici HZS v Jindřichově Hradci výcviku jištění a sebezáchrany pomocí lana. Prakticky si všichni členové pod vedením lezeckého instruktora HZS Jindřichův Hradec a našeho člena výjezdové jednotky Josefa Lamače zopakovali použití základních uzlů a nacvičili nouzové slaňování z cvičné věže.

 

Fotografie zde

 

Taktické cvičení v kině Střelnice v Jindřichově Hradci 

 

Dne 3. října 2013 po třinácté hodině přerušil poklidné odpoledne v našem městě hluk sirén. Naštěstí se nejednalo o skutečný zásah, ale o taktické cvičení vyhlášené pro HZS Jindřichův Hradec, JSDH města Jindřichův Hradec, Městskou policii Jindřichův Hradec, OO Policie ČR Jindřichův Hradec a ZZS Jindřichův Hradec.

     Úkolem cvičení konaném v kině Střelnice byla pro naší jednotku, vyklidit zcela zaplněný kinosál do prostor Parkány, doprava vody na požářiště 1 C proudem v dýchací technice a evakuaci zraněné osoby pomocí nosítek a následné předání ZZS.
     Při taktickém cvičení se prověřoval: dojezdový čas jednotek, součinnost jednotek při hašení, funkčnost všech strojů použitých při cvičení, vlastní činnost každé jednotky, velení u zásahu, spojení a komunikace u zásahu, správná činnost při evakuaci osob a následném ošetření.

     Za JSDH města J.Hradec se cvičení zúčastnili: J.Neubauer, V.Pavlík ml., L.Bušta, D.Bušta, J.Dvořák, J.Škrabálek, M.Mikulec.

 

Fotografie z taktického cvičení zde